Vepřová pečeně na zelenině

 

katerina-jerabkova-chOYlsLtTO0-unsplash

Pro milovníky masa přinášíme vynikající recept na vepřovou pečeni na zelenině. K tomuto masu se dokonale hodí bramborová kaše, rýže či bulgur. Neváhejte a vyzkoušejte tento chutný recept s námi.

Suroviny:

750 g vepřové pečeně
20 g másla
2 cibule
2 střední mrkve
1 kus řapíkatého celeru
3 stroužky česneku
1 plechovka pokrájených rajčat
4 ks sušených rajčat
3 bobkové listy
3 snítky tymiánu
sůl, pepř

Postup přípravy:

Nejprve si pokrájíme suroviny. Cibuli, mrkev a řapíkatý celer pokrájíme na kostičky. Sušená rajčata také. Česnek nakrájíme na velmi malé kostičky a maso na velké kostky cca 3 - 4 cm. Rozpálíme si troubu na 170 stupňů. Rozpálíme si pekáč. Jakmile je rozpálený, kápneme kapičku oleje a vložíme na něj maso. Restujeme, aby se zatáhlo ze všech stran. Opepříme a osolíme. Když je maso ze všech stran orestované, tak ho vyndáme z pekáčku. Do pekáčku vložíme 1 cm široký proužek másla a necháme rozpustit. Po rozpuštění ihned přidáme cibuli, mrkev a celer. Vše promícháme a restujeme na středním plameni ze všech stran. Když nám zelenina začíná zlátnout, tak přidáme česnek a restujeme další cca 3 minuty. Poté přidáme pokrájená sušená rajčata a rajčata z plechovky. Vše důkladně promícháme. Přidáme bobkový list, lžičku soli a tymián. Nakonec zpět do pekáčku vrátíme maso a vše promícháme. Přiklopíme pokličkou a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca 45 minut. Zelenina bude krásně měkká, maso pustí šťávu do omáčky. Během pečení kontrolujeme, zda šťáva nevysychá. Popřípadě maso lehce podlijeme vodou. Před servírováním vyndáme bobkový list a popřípadě dosolíme či dopepříme.
K tomuto pokrmu se výborně hodí bramborová kaše, rýže či bulgur.

 

 

Zdoj: www.smoothcooking.cz