Tomatové rizoto s lososem nebo krevetami

Až Vám někdy v lednici zbude kuřecí vývar a nebudete vědět, co s ním, pak vyzkoušejte toto lahodné rizoto s lososem nebo krevetami. Recept je snadný, rychlý a z výsledků budete jistě nadšeni! 

Suroviny:

500 g filet z lososa, pstruha lososovitého nebo několik velkých krevet
200 g rýže Arborio (kulatozrnná)
zeleninový vývar + popřípadě voda
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 plechovky pokrájených rajčat
9 cherry rajčat
provensálské koření
sůl, pepř
olivový olej
sušená rajčata
tomatové pesto
trocha parmezánu

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme suroviny. Cibuli si pokrájíme na drobno, rajčata překrojíme na půlku. Odvážíme si rýži, oloupeme česnek, pokrájíme rybu na kostičky cca 2 x 2 cm.
Rozpálíme si hrnec, když je rozpálený, tak na něj nalijeme trošku olivového oleje a ihned přidáme pokrájenou cibulku. Restujeme, dokud není cibulka krásně zlatavá. Když je cibule orestovaná, tak přisypeme rýži. Nyní si smícháme vývar s provensálským kořením a budeme rizoto podlévat. Osolíme, opepříme a stále mícháme. U rizota je důležité podlévat postupně. Nejlepší je přidávat vývar po naběračkách a pomalými pohyby míchat. Když se vývar vstřebá, tak ho opět podlijete. Takto opakujeme do té doby, než rýže bude napůl hotová (uvnitř musí být ještě lehce tvrdá). V tuto chvíli do rizota nalijeme rajčata a opět mícháme. Rizoto nesmí být nikdy suché, vždy musí být lehce řídké. Přidáme prolisovaný česnek, lžičku tomatového pesta, lžičku sušených rajčat (pokud je máte na velké kusy, tak si je pokrájejte na drobno). Popřípadě ještě dosolte a dopepřete.
Nyní stáhneme rizoto z plotýnky a rozpálíme si pánev. Když je pánev rozpálená, přidáme olivový olej a položíme na ní cherry rajčata. Orestujeme. Trvá to cca 2 minuty. Neobracíme a rovnou sundáme. Do stejné pánve přidáme kousky ryby a orestujeme. Restujeme tak 4 minuty, losos nemusí být úplně orestovaný, dodělá se v rizotu. Když máme vše hotové, tak rajčata i s lososem nasypeme do rizota. Můžeme si pár kousků nechat na ozdobu. Promícháme, ale opatrně, aby se losos nerozpadl a zůstal pěkně na velké kusy. A můžeme podávat. Nakonec posypeme parmezánem a bylinkami.

 

 

Zdoj: www.smoothcooking.cz

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.