Makronky

eaters-collective-rS1GogPLVHk-unsplash

 

Makronka je sladká francouzská pusinka na bázi cukroví vyrobená z bílků, cukru, mandlové moučky a pro ní typického barviva. Obvykle se plní krémem z mascarpone, ganache krémem nebo marmeládou.
 

Suroviny:
Rozvar

75 g vody
230 g cukru krupice
barvivo

Na makronky
170 g bílků
230 g mandlové moučky
230 g moučkového cukru

Postup přípravy:

Rozvar
V kastrůlku na středním ohni si svaříme vodu, barvivo a cukr do konzistence sirupu.

Makronky
Začneme šlehat 85 g bílků. Jakmile se začne tvořit sníh, tak postupně přidáváme horký cukrový rozvar. Stále mícháme na nejvyšší stupeň, až vyšleháme tuhý sníh. Ten poté necháme vychladnout.
Ve druhé míse smícháme mandlovou moučku, moučkový cukr a zbylé bílky.
Do směsi přidáme třetinu vychladlého barevného sněhu, promícháme a přidáme zbytek barevného sněhu. Vše promícháme a mělo by nám vzniknout polotekuté těsto. Těsto přendáme do zdobičky nebo cukrářského sáčku s hladkou trubičkou jako nástavec. Na plech si připravíme pečící papír nebo speciální silikonovou podložku na výrobu makronek.
Nyní budeme pomalu nanášet těsto. Když máme těsto nanesené, tak vezmeme celý plech a pořádně s ním klepeme rovnoměrně o stůl. Tím vyklepneme bublinky z makronek, čímž získají krásně hladký povrch. Teď necháme makronky odpočinout. Povrch musí zaschnout. Ideální zaschlý povrch poznáte tak, že když se ho dotknete, tak bude gelový a nebude se lepit k prstu. Mezi schnutím si dáme předehřát troubu na 140 stupňů. Pečeme je cca 20 minut. Tato chvíle je nejhorší, protože i když vše vypadá dokonale, může se to pokazit. Skořápky mohou popraskat, zmatnět či se nevytvoří sukýnka.
Po 20 minutách makronky vytáhneme z trouby a necháme pořádně vychladnout. Teprve až jsou skořápky studené, tak je začneme odlupovat. Mazat je můžete marmeládou či krémem, který si vyrobíte.

 

 

Zdoj: www.smoothcooking.cz