Guacamole je v poslední době velice oblíbený porkm, který se hodí pro jakoukoliv příležitost, ať pro oslavy s rodinou či přáteli, tak pro letní grilování. Existuje několik variant, jak Guacamole připravovat, někdo do něj přidává koriandr, někdo chilli, záleží vždy na chuti. |
Suroviny:
1 avokádo
80 g vydlabaných rajčat (nejlépe cherry)
2 polévkové lžíce bílého jogurtu
1 polévková lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1/4 malé cibule
sůl, pepř, chilli, citron na dochucení
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme ingredience. Rajčata si rozřízneme na půlky a vydlabeme. Vnitřek rajčete použijeme třeba do jiného salátu. Do guacamole patří pouze ta tvrdá část. Do misky si vložíme 2 polévkové lžíce jogurtu. Rajčata pokrájíme nadrobno. Velikost cca 2 - 3 mm. Přidáme prolisovaný stroužek česneku. Dále přidáme nadrobno pokrájenou cibuli. Čím drobněji, tím lépe.
Nyní budeme připravovat avokádo. Avokádo rozřízneme podélně uprostřed. Každou půlku otočíme jiným směrem a tím ho rozloupneme. Pecku vyndáme tak, že do pecky zasekneme nůž a opět otočíme. Když je avokádo pěkně zralé, jde to lehce. Když vybíráme avokádo, nikdy ho nemačkáme prstem, ale celou dlaní! Musí být celoplošně měkké. Vnitřek avokáda vyndáme hlubokou lžící. Jde krásně vydlabat. Jednu půlku si pokrájíme na drobné kousky a vložíme do misky. Druhou půlku rozmačkáme na kaši vidličkou a přidáme také do misky s ingrediencemi. Nakonec vše zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a zakápneme šťávou z citronu. Můžete přidat špetku chilli. Špetka chilli je výborná, guacamole má poté místy lehce štiplavou chuť. Servírovat můžeme například se slanými nachos.
Zdoj: www.smoothcooking.cz