Francouzská čočková polévka s rajčetem a mrkví

Čočkovou polévku ze školní jídelny zná asi každý, ale už jste někdy jedli francouzskou čočkovou polévku s rajčaty a mrkví? Pokud Vám někdy zbude čočka od oběda, určitě jí vyzkoušejte, stojí za to!
 

Suroviny:

3 střední cibule
250 g mrkve
1 plechovka rajčat v celku
250 g čočky
2 - 3 bobkové listy
1 polévková lžíce provensálského koření
pepř, sůl
1 - 2 stroužky česneku
 

Postup přípravy:

Nejdříve si připravíme všechny ingredience. Oloupeme a nastrouháme mrkev, odvážíme čočku, oloupeme a pokrájíme cibuli, rajčata vyjmeme z plechovky a pokrájíme na cca 2 cm velké kousky, oloupeme si česnek (ten později prolisujeme).
Rozpálíme si hrnec a kápneme do něj kapku olivového oleje. Přidáme pokrájenou cibuli a restujeme. Jakmile je cibule zlatavá, tak přidáme nastrouhanou mrkev a cca 3 minuty restujeme. Poté přidáme pokrájená rajčata a necháme chvíli zredukovat vodu z rajčat. Opět cca 3 - 5 minut a nezapomeneme míchat. Nakonec celou směs vyjmeme z hrnce a přendáme na talíř.
Do stejného hrnce nasypeme čočku, zalijeme ji 2 litry vody, přidáme 2 - 3 kusy bobkového listu, 1 polévkovou lžíci provensálského koření a pepř. Solit budeme na konci. A dáme vařit. Vaříme cca 25 minut, čočka musí být do poloměkka. Nesmí být tvrdá, ale pozor, ani rozvařená (nesmí se rozpadat). Když je čočka na skus dobrá, tak vyjmeme bobkový list a přidáme do polévky zeleninovou směs, osolíme lžičkou soli (nebo dle chuti), můžeme ještě dopepřit, přidáme prolisovaný česnek a povaříme dalších 5 minut. Nakonec můžeme do polévky přidat nějakou čerstvou bylinku, například nasekanou petrželku či oregano. Zájemci mohou přidat i nastrouhaný parmezán. A můžeme podávat.

 

 

Zdoj: www.smoothcooking.cz

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.