Focaccia - italský chléb

Focaccia je italský chléb "chudých", jehož příprava je velice snadná a každý si chléb může posypat čímkoliv dle vlastní chuti. Neváhejte, a vyzkoušejte tento recept!

Suroviny:

0,5 kg hladké mouky (nejlépe speciální mouky na pizzu či focacciu)
4 dcl vlažné vody
suché droždí (na 0,5 kg mouky) nebo čerstvé a to 1/2 kostky
1 polévková lžíce soli
5 dcl olivového oleje extra virgin

Postup přípravy:

Odvážíme si mouku a připravíme ostatní suroviny. Do mouky přidáme odměřenou teplou vodu, přisypeme droždí, 1 lžičku soli a můžeme začít hníst. Kdo má robota, může ho použít. Hněteme tak dlouho, až se nám začnou v těstě vytvářet bublinky. Těsto bude lepkavé. To je dobře, protože nakonec bude vzdušnější a vláčnější. Nyní můžeme do těsta přidat dle chuti sušená rajčata či bylinky. Nyní si vezmeme druhou ještě větší mísu a nalijeme do ní vařící vodu. Do této mísy vložíme tu menší s těstem a přikryjeme utěrkou. Těsto nám rychleji vykyne. Kyne cca 30 minut. 
Nyní si vyložíme plech či pečící formu na chléb pečícím papírem, přendáme těsto na papír, lehce si pomoučíme ruce a těsto rozprostřeme. Těsto by mělo mít tloušťku cca 1,5 - 3 cm. Poté těsto přikryjeme utěrkou či pokličkou a necháme ještě 10 minut kynout. Po 10 minutách bude mít těsto lehce oschlý povrch. V tuto chvíli do těsta uděláme prstem dolíčky. Nalijeme na něj olivový olej, posolíme hrubou solí a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 20 minut. Hlídáme barvu, musí být zlatavá. Podáváme jako přílohu.

 

 

Zdoj: www.smoothcooking.cz

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.