Suroviny:
800g vepřové kýty
100 ml vody
20 g pragandy (řeznická sůl)
Postup přípravy:
Vepřovou kýtu očistíme a odblaníme, aby byla šunka krásně jemná. Maso nakrájíme na cca 2x2 cm a vložíme do mísy. Přidáme Pragandu a maso propracujeme rukama, aby se začala vylučovat bílkovina, která nám bude sloužit jako pojivo. Postupně přiléváme vodu, výsledkem budou kousky masa v růžovém „blátíčku“. Maso dáme do igelitového sáčku, který vložíme do šunkovaru a necháme odležet minimálně dvě hodiny v lednici.
Po odležení zamáčkneme šunkovar a vložíme do 80 °C vody. Šunkovar musí mít ponořenou část ve které je maso. Voda se nechá vychladnout na 75°C a tato teplota se udržuje po celou dobu vaření. Šunku vaříme 1,5 – 2 hodiny. Uvařenou šunku nechte vychladnou ve formě a až potom ji vyndávejte.