Domácí chléb

Není nic lepšího, než vůně čerstvě upečeného chleba. Vlastně omyl, je, a to, když tento krásně vláčný chléb potřete máslem a posypete solí.
 

Suroviny:

600 g pšeničné hladké mouky
400 g žitné chlebové mouky
25 ml octa
25 g soli
30 g čerstvého droždí
5 g celého kmínu
700 ml vlažné vody
slunečnicová semínka, arašídy, dýňová semínka, ...

Postup přípravy:

Do mísy nalijeme vlažnou vodu a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robota (lze i vařečkou) a mícháme cca 10 minut. Hladké těsto dáme na pomoučněný vál, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut zrát.
Po vyzrání těsto rozdělíme na dva díly a z obou dílů vypracujeme na pomoučněném vále bochánky. Bochánky přemístíme do moukou lehce vysypaných ošatek a necháme kynout 50 minut. Poté chleby vyklopíme na plech a dáme do zapařené trouby (trouby lehce vystříkat vodou z rozprašovače) vyhřáté na 250 stupňů, po 3 minutách troubu otevřeme a odvětráme páru, teplotu snížíme na 160 sutpňů a pečeme cca 35 - 45 minut.

 

 

Zdoj: www.smoothcooking.cz