Creme Brulee

max-griss-DCFt4KA0EuM-unsplash_1

Creme brulee je vynikající dezert skládající se převážně ze smetany a vanilkového lusku pokrytý lahodně křupavým karamelem. Slast pro Vaše chuťové buňky!

Suroviny:

1 vanilkový lusk
500 ml smetany ke šlehání
30 g cukru krystal třtinového
6 žloutků (pokud ho chcete mít hustější, tak 7 žloutků)
trocha cukru moučka na posypání a zkaramelizování
 

Postup přípravy:

Předehřejeme si troubu na 140 stupňů. V rychlovarné konvici si dejte vařit cca 1,5 l vody na vodní lázeň. Na mírný oheň dejte vařit smetanu. Hlavně se nesmí spálit!
Mezitím si podélně rozkrojíme vanilkový lusk a hranou nože vyškrábeme jeho obsah. Poté lusk i jeho obsah přidáme k vařící se smetaně. Zatímco se ohřívá smetana s vanilkou, tak si vyklepneme do větší nádoby žloutky. Žloutky smícháme s třtinovým cukrem, ale pozor, jen zlehka, aby nevznikla pěna a bublinky. Jakmile se smetana s vanilkou začne lehce vařit, odstavíme ji a za stálého míchání vlijeme pomalu smetanu ke žloutkům a promícháme. Opět pomalu, aby nevznikla pěna. Tuto směs rozlijeme do zapékacích misek. Směs lijeme pomalu a opatrně, na směsi nesmí být bublinky. Pokud se tvoří, tak je lehce prstem propíchneme. Z této směsi vzniknou 4 ks, takže potřebujeme 4 mističky. 
Misky naskládáme do hlubšího pekáče či na plech a zalijeme horkou vodou. Voda by měla dosahovat tam, kam dosahuje krém v misce. Poté vložíme do trouby a pečeme 30 minut na 140 stupňů. 
Jakmile je krém zapečený, takho ihned zchladíme. Buď opět v pekáči s ledovou vodou nebo v ledničce. Podáváme nejdříve za 4 hodiny. Creme brulee vydrží v lednici cca 3 dny. 
Ale pozor!!! Cukr zkaramelizujte těsně před podáváním. Karamelová krusta tak zůstane krásně křupavá a lahodná. 
A jak na karamel? Zasypte mističku cukrem, cca 2 kávové lžičky na jednu mističku, a zapečte flambovací pistolí. Vznikne Vám krásná karamelová krusta a tím propojíte lahodnou vychlazenou směs s teplou křehkou karamelovou krustičkou v doprovodu lahodné vanilky.

 

 

Zdoj: www.smoothcooking.cz