Chřestová polévka bez smetany

Chtěli byste použít ve své kuchyni chřest, ale nevíte jak na něj? Vyzkoušejte jednoduchý recept na lehkou chřestovou polévku, kterou zvládne i úplný začátečník.
 

Suroviny:

1 polévková lžíce másla
1 polévková lžíce olivového oleje
2 cibulky (šalotky), jemně nakrájené
700 g chřestu, očištěného
500 ml zeleninového vývaru
sůl a pepř na dochucení
balsamikový krém
opražená slunečnicová semínka

Postup přípravy:

Oloupeme si chřest, bílý se loupe, zelený nemusí. Chřest loupeme škrabkou. Odkrojíme si špičky cca 5 cm od konce a zbytek pokrájíme na 1 cm velké kousky. Poté si orestujeme šalotku na másle s kapkou olivového oleje do zlatova. Když cibule zezlátne, přidáme chřest. Špičky chřestu si necháme stranou. Ty použijeme později. Orestovanou cibulku a chřest zalijeme vývarem, přidáme sůl a pepř a pár minut povaříme. Cca 5 minut stačí. 
Když je chřest měkký, tak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Na závěr přidáme špičky chřestu do polévky a povaříme dalších 5 minut. Na suché pánvi si opražíme slunečnicová semínka. Nemusíme, ale zvýrazní to chuť. Když je polévka hotová, tak jí nalijeme na talíř bez špiček, zakapeme olivovým olejem a balsamikem, vložíme špičky doprostřed talíře a posypeme slunečnicovými semínky. Můžeme podávat.

 

Zdoj: www.smoothcooking.cz

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.