Suroviny:
lasagne
Boloňská omáčka s masem
3 plátky Pancerry nebo jiné slaniny
1 střední cibule
2 stroužky česneku
500 g mletého masa
3 plechovky rajčat nebo 8 čerstvých velkých rajča
1 rajský protlak
2 střední mrkve
sůl, pepř, tymián
Bešamel
50 g cibule
60 g másla
špetka pepře
60 g mouky
1 l plnotučného mléka
1 bobkový list
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
1 kávová lžička soli
Na posypání
1 ks mozzarelly
50 g parmezánu
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme omáčku. Na rozpálenou pánev vložíme pokrájenou Pancettu či jinou slaninu, lehce orestujeme a přidáme na drobno pokrájenou cibulku. Pomalu restujeme.
Připravíme si česnek, který nakrájíme na drobné kousíčky. Když je cibulka orestovaná přidáme česnek a po chvilce maso.
Vařečkou ho rozdělíme na cca 1 cm hrudky, posypeme tymiánem, solí a pepřem a chvíli opečeme, aby se zatáhlo.
Poté přidáme pokrájená rajčata, rajský protlak a nastrouhanou mrkev. A vše pomalu vaříme. Nakonec případně dochutíme cukrem, ale mrkev je sladká a měla by kyselost rajčat vykompenzovat.
Dále si připravíme bešamel. Oloupeme si cibuli a nakrájíme najemno.
Na středním ohni rozehřejeme máslo a jakmile začne pěnit, přidáme cibuli a za stálého míchání na středním ohni necháme 30 vteřin zpěnit.
Přidáme pepř a promícháme.
Přisypeme mouku a 1 minutu mícháme
Přilijeme studené mléko, promícháme metlou a přidáme bokový list, muškátový ořech, sůl a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a za stálého míchání vaříme 20 minut.
Hotový bešamel přecedíme přes cedník.
Nakonec si dáme vařit vodu na lasagne. Ve velkém hrnci uvaříme vodu a osolíme. Připravíme si velkou nádobu s ledovou vodou. Lasagne nevkládáme do hrnce najednou, aby se vše neslepilo, já po pár kusech.
Když vyndáme těstovinu z hrnce, tak ji ihned vložíme do ledové vody. Těstovina nesmí být rozvařená. Spíše udělaná napůl. Dodělá se v omáčce, když ji budeme zapékat.
A teď to nejzábavnější, jdeme vše skládat dohromady.
Vezmeme si zapékací misku, potřeme ji olivovým olejem a dno potřeme tenkou vrstvou omáčky. Poté vložíme lasagne, je lepší si je pokrájet do tvaru zapékací misky, aby těstovina byla po celém povrchu.
Na těstovinu naneseme vrstvu cca 0,5 cm bešamelu. Na bešamel naneseme vrstvu omáčky, cca 1 cm. Nesmíme to přehnat, aby se nám vše pak nerozpadlo. A opakujeme proces. Naneseme těstovinu, bešamel, omáčku. Završíme to posledním patrem a to těstovina, tenoučká vrstva omáčky a na plátky pokrájená mozzarella a nastrouhaný parmezán.
Vše vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.
Zdoj: www.smoothcooking.cz