Krájecí průvodce

Jakým nožem krájet chleba?

Krájení pečiva může být velmi nervy-testující činnost, obzvlášť ve chvíli, kdy se vám měkoučký čerstvý chléb, na který se vám sbíhají sliny, drolí a žmoulá pod rukama, to vše završené křupavou kůrkou odlomenou na prkénku. Zapomeňte na univerzální kuchařský nůž, tady vám pomůžou jen pořádné zuby! 

Ideální nůž na chléb by měl splňovat následující:

  • Šetřit naše nervy.
  • Chránit integritu a strukturu chleba, který by se při řezání neměl stlačit (a tím znehodnotit).
  • Chranit kůrku před drobením, protože kůrku chceme celou!
  • A v neposlední řadě – krájet rovnoměrné plátky, které dodají na estetičnu. (Pokud zrovna netoužíme po záměrně nedbalém rustikálním vzhledu…).

 

Na co se při nože na pečivo výběru zaměřit?

  

  • Dlouhá čepel

Delší čepel je v případě nože na pečivo rozhodně výhodou. Rozkrojíte díky ní i větší bochník chleba najednou, vyžaduje méně „pilovitého“ pohybu tam a zpět (což chrání samotné pečivo i vaši energii) a také dlouhé nože dobře vypadají. Co víc si přát.

Snímek obrazovky 2022-11-16 v 9.58.56F. DICK 1905 – VROUBKOVANÝ NŮŽ NA CHLÉB, 32 CM

  • Zoubkované ostří

Zubaté ostří, neboli vlnitý výbrus, je nejlepší přítel pečiva. Díky ostrým zoubkům snadno proříznete pevnou kůrku chleba s minimálním třením, které mívá za následek všemožné trhání, drobení a odlupování. Bez nich prostě hladkého řezu čerstvým chlebem docílíte jen velmi těžko.

wusthof_broodmes_classic_ikonWÜSTHOF CLASSIC IKON – NŮŽ NA CHLEBA, 23 CM GP

 

  • Zaostřeno na vroubky

Nože na pečivo mají různé vroubkování, ať už jde o ostrost, počet zubů či jejich špičatost. Vše záleží na značce a konkrétní sérii. 

Na trhu naleznete nože s ostřejšími vroubky a hlubšími mezerami, které nevyžadují takový tlak při krájení. Do tvrdé kůrky se zakousnou snadněji, zanechají za sebou ale více drobků. Pokud vám jde o krájení úhledných plátků chleba o konkrétní šířce, vsaďte na ně. 

Snímek obrazovky 2022-11-16 v 10.04.58WÜSTHOF CLASSIC IKON NŮŽ – NA CHLEBA, 23 CM GP

Jiné nože mohou působit plošším dojmem a mělkými mezerami, které vyžadují více tlaku při krájení, ale o to méně drobečků po nich zbyde. A za to vám v dnešní době poděkuje jak vaše peněženka, tak naše planeta!

61R7074po-L._SL1500_F. DICK ACTIVE CUT – NŮŽ NA CHLÉB A PEČIVO DICK KOVANÝ ZE SÉRIE ACTIVE CUT V DÉLCE 21 CM

Zaměřte se také na počet zubů – čím méně, tím lépe. Tedy nejlépe hledejte nůž, který bude mít méně zubů špičatějšího tvaru s hlubšími mezerami.

  • Padnoucí rukojeť

Volte ergonomickou rukojeť s protiskluzovou úpravou. Díky pohodlnému úchopu bude nůž snáze ovladatelný a vy s ním splynete v jeden celek. Budete jako chlebový střihoruký Edward (při troše cviku ten zkušený, co to už s rukama uměl). 

Myslete také na velikost své ruky. Do drobné dlaně vybírejte nože klidně menší. Velké ruce si zaslouží delší rukojeť, kde bude dostatek místa na klouby pro pevný a pohodlný úchop. 

Rukojeť nože na pečivo obvykle přímo navazuje na čepel. Můžeme ale najít i nože, které mají ostří položené níže, což zajišťuje lepší manipulaci při dokrojení – vaše klouby zůstanou bez otlaku prkénka. A mimo to vám zajistí také lepší přehled, co se vám to vlastně děje pod rukama. 

Snímek obrazovky 2022-11-16 v 9.56.57WÜSTHOF CLASSIC IKON CREME – NŮŽ NA CHLEBA, 20 CM GP
 

  • Tenký, ale pevný 

Narozdíl od filetovacího nože zde rozhodně nehledáme flexibilitu. Nůž na pečivo má být pevný. Pevný a tenký. Díky tenké čepeli se vytváří menší tření při řezu, což zajistí tenký plátek pečiva a minimalizaci drobení. 

ForgeBread_2000xOPINEL LES FORGES 1890 – NŮŽ NA CHLÉB, 21 CM

  • Zaoblený tvar

Lehce zaoblená čepel vám pomůže v poslední fázi řezu, kdy musíte dokrojit zbylou kůrku chleba. I velmi lehké zaoblení vám usnadní doříznutí chleba před tím, než se celý nůž dotke prkénka. 

29159_kovany-nuz-na-pecivo-chleba-s-drevenou-rukojeti-opinel-les-forges-21-cm-002284OPINEL LES FORGES 1890 – NŮŽ NA CHLÉB, 21 CM

Najít ten nejlepší nůž na pečivo není rozhodně jednoduchý úkol, s noži zmíněnými výše ale chybu určitě neuděláte. Kvalitní kovaný nůž vám vydrží na celý život. Hledáte větší výběr? Prohlédněte si všechny nože v kategorii Nože na pečivo

 

 



Jak vybrat nůž do kuchyně?

Jaké vlastně máme typy nožů?

Schopný kuchař se u kuchyňské linky netrápí s nepraktickými pomocníky. Aby mohl pracovat rychle, přesně a elegantně, vybírá si kvalitní nože, na které se může spolehnout. Pokud se ale v nožích příliš nevyznáte a tápete, po jakém sáhnout, poradíme vám. Vysvětlíme, proč mít doma více nožů, jak by měly vypadat a na co pří nákupu dávat pozor.

Sortiment nožů je velmi široký, tak jak nalézt šikovný nůž právě pro vás a kolik jich doma mít? Ideální je odrazit se od typů pokrmů, které vaříte. Pokud mají ve vašem jídelníčku nenahraditelné místo ryby, určitě by vám speciální nůž na ryby neměl chybět. Ale začneme hezky popořadě. 

  1. Zoubkatý nůž (nejen) na pečivo 

Nůž střední velikosti s čepelí dlouhou zhruba 15 až 25 centimetrů a zoubky uplatníte nejlépe na krájení čerstvého pečiva. Efektivně rozkrojí tvrdé okraje potravin a využijete ho nejen na bagety, chleby a housky, ale také na klobásy, salámy a sýry. Prostě ideální pomocník pro přípravu francouzského pohoštění k oblíbenému filmu. 

Nůž na pečivo Wusthof, www.kovanenoze.cz, 3 139 Kč (1)

  1. Nůž na zeleninu

Nůž s relativně krátkou a rovnou čepelí užijete pro krájení zeleniny. Díky jeho přesnosti nasekáte různé druhy zeleniny precizně i na drobné kostičky. Snadno s ním vytvoříte také zeleninové dekorace. Poradí si s vodnatějšími druhy jako je okurka, stejně jako s tvrdší mrkví nebo kedlubnou. Vyzkoušejte rovnou nůž s výbrusem. Ten na čepeli slouží od toho, aby se na ní nelepily kusy zeleniny a řez byl snazší a práce rychlejší. 

Nůž na zeleninu Wusthof, www.bavimevarit.cz, 220 Kč (1)

  1. Kuchařský nůž se širokou čepelí

Tradiční kuchařský nůž s širokou zaoblenou čepelí znáte od největších mistrů v oboru. Představuje nenahraditelného pomocníka pro sekání pomocí tzv. houpací nebo kolébkové techniky. Snadno s ním nasekáte bylinky nebo připravíte zeleninu na drobné kousky. Patří mezi nejdůležitější kuchařské nože. 

Kuchařský nůž Wusthof, www.kovanenoze.cz, 1 509 Kč (1)

  1. Filetovací nůž na ryby

Milovníci vaření a zejména ti, kteří často připravují ryby, ocení kvalitní filetovací nůž. Poznáte ho podle dlouhé čepele, které vám filetování podstatně zjednoduší. Vybírat můžete mezi noži se zahnutou čepelí, které nejlépe využijete pro stáhnutí ryby z kůže. Pro samotnou přípravu filet a oddělování masa od kostí vybírejte spíš nůž s rovnou flexibilní čepelí. 

Flexibilní filetovací nůž F. Dick Premier Plus, www.kovanenoze.cz, 1 870 Kč (1)

  1. Univerzální nůž

Žádnému kuchaři by neměl scházet univerzální nůž, se kterým si v případě potřeby poradí téměř s jakoukoli kuchařskou výzvou. Univerzální nože mají kratší čepele okolo 15 centimetrů a koupíte jak hladké a rovné, tak vroubkované. Dbejte především na to, aby byl nůž z kvalitní ocele a vyroben z jednoho kusu, díky tomu je práce s ním přesnější a můžete se na něj opravdu spolehnout.  

Univerzální nůž Zwilling Professional S, www.kovanenoze.cz, 1 790 Kč (1)

  1. Nůž santoku

Japonský nůž santoku si získal oblibu i u nás v Evropě. Jde o univerzální nůž vhodný na krájení masa, ryb, zeleniny či hub. Je o něco větší než kuchařský nůž s širokou ale ne příliš dlouho čepelí. Obvykle měří 12 až 20 centimetrů, optimálně je to 18 centimetrů. Výška čepele umožňuje nakrájet a přenést surovinu do hrnce či mísy.

F.Dick santoku, Kovanenoze.cz, 1900 Kč

 

TIP: Kvalitní nůž poznáte podle čepele, rukojeti i materiálu

Pokud zvažujete nákup kvalitního nože pro kuchyňské použití, zaměřte se na to, aby byl celý vyroben z jednoho kusu pevné oceli s doživotní zárukou. Takové podmínky nabízí všichni přední výrobci nožů, jako jsou například německé značky F. Dick, Wüsthof a Zwilling. Aby se vám nůž dobře používal, důležitý je také ergonomický tvar rukojeti a záštita, která chrání prsty. 

Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem