Pro lepší přehled a snadnou orientaci jsme pro Vás rozdělili nože F.Dick a Zwilling do kategorií dle vlastností a použití.
Kuchařské nože - klasický nůž, který je srdcem každé profesionální kuchyně. Na sekání bylin, krájení zeleniny, masa a ryb nebo na odstranění vnitřností. Jde všeobecně o nejrozšířenější a nejuniverzálnější nůž ve všech kuchyních světa.
Kované nože se stále vyrábí s vysokým podílem ruční práce. Během výroby se zhutňují a formují do požadovaného tvaru. Velmi dlouho si drží ostří, jsou perfektně vyváženy, vyznačují se důsledným designem a promyšlenou funkcí. Hodí se především k profesionálnímu použití.
Kvalitní kuchařský nůž nesmí chybět v žádné kuchyni. Má velmi pevnou konstrukci, proto se hodí nejen na práci s masem, steaky, krájení zeleniny, ale také na sekání bylinek. Kuchařský nůž je také často nazývá jako „nůž šéfkuchaře" nebo "univerzální nůž".
Každý kuchyňský nůž je podle svého tvaru a velikosti určen pro konkrétní činnost v kuchyni, a proto je zvykem výrobců kuchyňské nože různě pojmenovávat. My se však snažíme u nás na prodejně zákazníkům vždy vysvětlit, že konkrétní určení a název nože je potřeba brát s rezervou, a téměř každý kuchyňský nůž lze používat na mnoho činností. Nožem na pečivo můžete rozkrojit meloun, nebo špikovacím nožem ukrojit rajče.
Kuchařské nože
Kuchařský nůž je základní nástroj každého kuchaře, který se vyznačuje tvrdou a širokou čepelí, která zajistí dostatek místa mezi prsty ruky a prkénkem. Taková konstrukce kuchyňského nože umožňuje pohodlné krájení a porcování s možností pohybovat nožem do stran, ale zejména je vhodná na rychlé krájení kolíbáním, kdy se přední část ostří stále dotýká krájecí plochy, a umožňuje tak rychlou a efektivní práci, zejména při krájení bylinek a zeleniny. Vysoká čepel pak při krájení zabraňuje ztrátám šťáv z krájeného pokrmu a řez kuchařským nožem je hladký a úhledný.
Některé typy kuchařských nožů jsou po stranách ostří vybaveny tzv. výbrusy (stejně jako japonské nože), které působí jako malé vzduchové kapsy, a zabraňují lepení krájených plátků na čepel nože. Kuchařské nože lze zakoupit s délkou čepele od 14 do 36 cm, přičemž nejběžnější jsou délky 16, 18, 20 a 23 cm. Ženy preferují nejčastěji délku čepele 16 a 18 cm, a muži pak 18, 20 a 23 cm.
Kupujete-li kvalitní kuchyňský nůž jako dárek, začněte klasickým kuchařským nožem, kterým nemůžete nic pokazit!
Pro lepší přehled a snadnou orientaci jsme pro Vás rozdělili nože F.Dick a Zwilling do kategorií dle vlastností a použití.
Nože na pečivo - speciální nože s vroubkovaným ostřím pro všechny tvrdé a měkké typy pečiva - pro čistý řez a stejné plátky.
Nůž na chléb a pečivo má typickou vlnkovanou čepel a jeho délka se standardně pohybuje mezi 20 až 25 cm. Slouží ke krájení chleba a jiného pečiva s kůrkou, která ostatním nožům tupí ostří. Vybírat můžete buď z typů s klasickým, nebo zahnutým ostřím. Ty jsou inspirovány tradičními samurajskými meči japonských mistrů. Oba druhy zastanou stejnou funkci, záleží tak jen na vás, který nůž vám padne více do oka.
Křupavé teplé bagety, čerstvé rohlíčky, voňavý poctivý chléb, domácí jahodový džem, zlatý med, máslo z pravé smetany, Co se vám při těchto slovech vybaví? Mě nedělní snídaně s rodinou. Někomu dovolená, jinému piknik pod rozkvetlou třešní. Každý máme jiné vzpomínky a představy. Ale je jedna věc, která nás napadne všechny. A tím je boj s tupým nožem a místo úhledně nakrájených plátků pečiva, zůstane hromádka roztrhaných krajíčků a spousta drobků. To dokáže zkazit i tu nejsvátečnější náladu.
A je to nutné? Vždyť stačí tak málo, jako je pořídit si nůž určený na krájení pečiva. Je dlouhý se širokou čepelí a vlnkovaným ostřím. Takový nůž dobře poslouží i při krájení pečeně, šunky, korpusů dortů, ale i rajčat. Díky preciznímu zpracování a kvalitě použité nerezové ocele, budete krájet i teplé pečivo snadno a čistě.
Nože na pečivo se vždy vyznačují zubatým ostřím, kterým snadno a rychle rozkrojíte chleba, nebo rozpůlíte rohlík. U kvalitního nože na pečivo je velice důležité, aby vlnité ostří bylo mírně prohnuté, abyste prsty nenaráželi do krájecí podložky, a aby se zachovala možnost s nožem mírně kolébat pro perfektní dokrojení chleba až k podložce.
Pečivo jíme denně, a proto není úplně od věci si koupit kvalitní nůž na pečivo, zejména v případě, kdy vám vadí neustálé drobky v kuchyni. Nože na mazání jsou pak v podstatě jen zmenšeninou nože na pečivo, mají kratší čepel a obvykle zaoblenou špičku pro pohodlnější mazání.
V čem se filetovací nůž liší od ostatních nožů? Zejména tím, že jsou tenčí, štíhlejší a proto i pružnější. Maso ryb je méně pevné a kompaktní než maso ostatních zvířat, proto je nutné, aby nůž do ryby vnikal s co nejmenším odporem. Díky vyšší flexibilitě čepele, můžeme snadno oddělit maso od kůže a bez velikých ztrát oddělit páteř.
Filetovací nože - úzká a ohebná čepel tohoto nože umožňuje snadné filetování a odstraňování kůže a kostí z masa ryb.
Správně nafiletovat rybu už nemusí být problém. Každá ryba se zpracovává kapánek jinak, proto je vždy nutné, najít si postup – např. na internetu. Poté už jen potřebujete rybu, dobrý filetovací nůž a můžeme se pustit do díla.
Filetovací kuchyňské nože jsou velice specifickou záležitostí, nicméně jejich prodej v posledních letech narůstá. Zřejmě to souvisí s trendem zdravého stravování a obecnou ochotou Čechů jíst více ryby, než tomu bylo v minulých letech. Filetovací nůž je štíhlý a ohebný, jeho čepel lze do strany ohnout až do 45° bez poškození (ohnutí) čepele. Při filetování ryby se špička nože bokem dotýká pracovní podložky, zatímco druhou rukou (dlaní) přidržujeme filet, a pouze při řezu můžeme tlakem na nůž přesně vézt linii řezu mezi kůží ryby a masem. Tvar filetovacího nože a jeho vybroušená pata ostří, je velice podobný vykošťovacímu noži, a proto jej lze použít i na vykošťování.
Tato kategorie obsahuje dranžírovací nože. Jedná se o nože, které díky úzké a velmi ostré čepeli nakrájí pečeni, maso a šunku na velmi tenké plátky.
Dranžírovací (plátkovací) nože Vám nabízíme v několika designových kolekcích. Naleznete zde nože od výrobce F. DICK z estetické damašské série 1893, nože z jedinečné série s masivními spoji 1905, kované nože klasických tvarů ze série Active Cut či Premier Plus, nože se speciální hygienickou antibakteriální vrstvou ze série WACS a nože japonských tvarů ze série Red Spirit. Preferujete-li jiného výrobce, zkuste třeba dranžírovací kované nože od další německého výrobce nožů Wusthof anebo tradiční značku kovaných nožů Zwilling. S žádným nožem od nás určitě nešlápnete vedle...
Dranžírovací nůž (plátkovací nůž)
Plátkovací či dranžírovací nůž je další typ nože, který by rozhodně neměl chybět v žádné kuchyni. Tento velmi praktický nůž se díky své dlouhé a tenké čepeli hodí na porcování hotového masa, čištění syrového masa, čištění a plátkování ryb nebo krájení jakýchkoliv plátků. Dále jej také doporučujeme na práci s většími kusy ovoce. V japonsku tento typ nože nazývají Yanagi nebo Sujihiki a může dosahovat délky až 30 cm.
Co je to dranžírování?
Dranžírovat - dranžér, tranšér číšník nebo kuchař specializovaný na krájení, porcování a plátkování tepelně upraveného masa, drůbeže, ryb a některých druhů zvěře a ptactva.
Dranžírovací nůž je kuchyňský nůž používaný ke krájení tepelně upraveného masa, vyrábí se v mnoha různých velikostech s délkou ostří mezi 20 až 30 cm.
Dranžírovací příbor tvoří jej dokonale ostrý nůž s délkou ostří cca 20 - 25 cm, velice ostrou špičkou (slouží k překrajování chrupavek) a dvouzubá vidlička. Používá se k dranžírování jatečního masa, drůbeže a zvěřiny, zpravidla před zraky stolovníků. Vidlička s mírně ohnutými zuby slouží ke krájení steaků. S rovnými zuby naopak pro krájení drůbeže nebo masa s kostí. (dranžírovat, tranšírovat krájet, porcovat)
Vykosťovací nože mají úzkou špičatou čepel, kterou lze snadno otáčet do všech stran. S těmito vykosťovacími noži můžete stáhnout kůži, odstranit šlachy, rozporcovat a vykostit maso nebo drůbež. Silná rukojeť vykosťovacích nožů podporuje přenesení síly a snadnou manipulaci. Vykosťovací nože by neměly chybět v žádné profesionální kuchyni.
Vykosťovací nože Vám nabízíme v několika designových kolekcích. Naleznete zde nože z jedinečné série s masivními spoji 1905, kované nože klasických tvarů ze série Active Cut či Premier Plus a nože se speciální hygienickou antibakteriální vrstvou ze série WACS.
Tato kategorie obsahuje vykosťovací nože. Jedná se o tenké nože, které slouží k vykosťování a odstraňování tuku a šlach z masa a ryb. Díky flexibilní čepeli se nůž snadno přizpůsobí krájenému produktu.
Steakové nože - nože s rovnou či vroubkovanou čepelí vhodné pro krájení pečeného, grilovaného či křupavého masa.
Nůž na steak má v kuchyni vcelku univerzální použití, ale je více uzpůsoben k příborovému použití společně jídelní vidličkou. Zejména díky špičce nože umístěné vysoko na horní hraně nože je nůž na steak pohodlně použitelný jako běžný příborový nůž. No a co dělá ze steakového nože steakový nůž je hlavně ostří, které je vždy ostřejší, než u příborového nože, a je vybaveno malými zoubky, minimálně od špičky do poloviny ostří. Nenechte si zkazit zážitek z dobře propečeného steaku špatně zvoleným náčiním!
Steak. Skoro až magické slovo. Už vidíte ten 300gramový flák masiska na svém talíři? Nosem nasáváte vůni dokřupava opečené kůrky a už cítíte, jak se vám bude na jazyku rozplývat jemná chuť šťavnatého steaku? Berete do ruky nůž, chystáte se zakrojit první sousto a ... V ruce držíte příborák a on ne a ne proniknout do útrob steaku. Marně se snažíte pižlat a přitom utíká ta nejlepší šťávička z masa a vsakuje se do přílohy. Ano, tohle je špatný sen každého gurmána.
Všichni fajnšmekři přece ví, že ke steaku patří i ostrý steakový nůž, jež může mít hladké, ale i vlnité ostří. Důležité je, že nůž má ostrou špičku, která snadno pronikne do masa. Šťáva zůstává v mase a tak si vychutnáte každé sousto svého lahodného steaku.
Pro lepší přehled a snadnou orientaci jsme pro Vás rozdělili nože F.Dick a Zwilling do kategorií dle vlastností a použití.
Japonské a čínské nože - klasické japonské nože na maso a zeleninu santoku. Nože santoku se vyznačují tenkým ostřím s kuželovou špičkou.
Santoku nůž má původ v asijské kuchyni. V překladu znamená „nůž tří ctností". Díky své nízké váze, tenké čepeli a široké špičce dokáže krájet velmi úzké a malé tvary. Tento nůž oceníte při krájení cibule, rajčat a jiné zeleniny. Santoku nůž představuje jeden z mnoha druhů japonských nožů, přesto je zaměňován za všeobecný název „japonský nůž”.
Sushi, rýže, nudle, kachna, syrové ryby, krevety, řasy,…… to vše vás může napadnout, když slyšíte o čínské či japonské kuchyni. Ale co ještě neodmyslitelně patří k asijské kuchyni? Jsou to nože a sekáčky, které podle tvaru čepele poznáte na první pohled. Čínské a japonské pokrmy jsou z převážné části připravované z čerstvé zeleniny, masa a ryb. Příprava je velmi rychlá – vše nasekat a opéct ve velké pánvi Wok. Nejznámější čínský nůž je Santoku, který má velkou a pevnou čepel a má univerzální použití. Nůž Nakiri svým tvarem připomíná spíš sekáček na maso a má též všestranné využití. Nůž zvaný Yanagiba je štíhlý a špičatý a používá se zejména na krájení tenkých plátků sushi a saschimi.
Japonský typ nože NAKIRI - tradiční nůž na zeleninu. Výška nože Vám umožní nakrájenou surovinu nabrat na čepel a přenést do hrnce či pánve.
Japonský typ nože YANAGIBA - tradiční nůž určený k filetování ryb. Má jednostranné tenké ostří zajišťující čistý a jemný řez. Proto je vhodný k přípravě Sushi a Sashimi.
Japonský typ nože DEBA - tradiční nůž na ryby a maso. Má jednostranné silnější ostří uzpůsobené ke snadnému vykosťování.
Nůž SUJIHIKI je nůž s dlouhou úzkou a tenkou čepelí tvaru vrbového listu, která lehce proniká krájeným materiálem. Díky své délce a možnosti oddělení materiálu jedním řezem, který je velmi hladký, zachovává integritu a čerstvost krájených potravin. Sujihiki lze doporučit především na sushi, sashimi, velké pečeně, a jiné druhy masa a ryb, ale může být také použito pro krájení tenkých plátků zeleniny. Kratší modely se často používají jako pomocné a loupací nože. Sujihiki je oboustranně broušený nůž západním stylu, ekvivalent tradičního jednostranně broušeného Yanagiba.
Nůž Gyuto je univerzální šéfkuchařský nůž, vhodný pro krájení masa, ryb a zeleniny. Díky tenké čepeli jsou tyto nože ostřejší a své ostří si zachovávají mnohem déle než většina západních kuchařských nožů.
Pro lepší přehled a snadnou orientaci jsme pro Vás rozdělili nože F.Dick a Zwilling do kategorií dle vlastností a použití.
Sekáčky - klasický sekáček je ideálním pomocníkem pro porcování masa a zeleniny.
Tato kategorie obsahuje okrajovací nože. Jedná se o klasické malé nože, které jsou velmi praktickým pomocníkem při loupání a krájení ovoce a zeleniny. Jsou malé, obratné a ostré. Určené k okrajování, zdobená a vykrajování.
Nože na ovoce a zeleninu - sem spadají speciální nože určené nejen na rajčata. Vedou dokonale hladký řez bez rozdrcení materiálu. Na špičky nožů lze pohodlně nabrat plátky rajčat.
V moderní zdravé kuchyni se stále častěji připravují zeleninová jídla. Ať už kvůli tomu, že jsou levná anebo toužíte zhubnout. Zpracování zeleniny už nemusí být vaše noční můra. Kvalitní nože přináší do vaší kuchyně záruku nejostřejšího ostří, kterým snadno nakrájíte plátky rajčat tenké jako papír. V tomto oddělení naleznete kuchyňské nože určené na zpracování ovoce a zeleniny. Mimo univerzální nože zde najdete i speciální, určené pro zpracování specifických druhů ovoce či zeleniny - loupací nůž na chřest, nůž na rajčata s vlnitým ostřím, loupací nůž se zahnutou čepelí či nůž na grep.