Broušení

Nejhorší je mít doma tupé nože. Ušetřete si nervy s nešikovným krájením a pořiďte si šikovnou ocílku nebo praktický brousek.

Prodlužte životnost svých kuchyňských nožů na maximum – s brousky a ocílkami z naší nabídky to je hračka. Ocílky mají různé délky i tvary, stačí si pouze vybrat tu vhodnou právě pro vás.

 
I ten nejkvalitnější nůž časem mírně otupí. Kvalitní ocílky a brousky však vrátí nožům během chvilky jejich původní ostrost. Správná ocílka z keramiky nebo chromo-vanadiové oceli umožňuje nůž naostřit pravidelně. Doporučujeme nože ostřit ideálně po každém použití. Alternativu k ocílkám představují brousky na nože. Brousky mají několik stupňů, podle kterých můžete nůž předbrousit nebo jemně dobrousit. Brousky z keramiky nebo oceli Vám umožní, při tahu nože rovně, dosáhnout optimálního výsledku ostrosti. Brousky na nože se vyznačují dlouhou trvanlivostí a snadno se ovládají.
 

Ocílky se hodí na každodenní zdokonalení ostří. Ocílky s diamantovým povrchem dokáží ostří nože i přebrousit. Používání ocílek je velice snadné a rychlé, tudíž jsou vhodné i pro začínající kuchaře. Některé nože ale vzhledem k jejich konstrukci ocílkou nenabrousíte. Pak přicházejí ke slovu brousky na nože, jejichž ovládání rovněž zvládne i začátečník. 

Jak používat ocílku?

Používání ocílky je velmi jednoduché. Stačí přiložit nůž k ocílce v úhlu 20° a táhnout směrem dolů, od rukojeti ke špičce. Tento pohyb opakujeme několikrát vždy po jedné straně. Takto přibrousit nůž můžete před každým krájením. 

Nezapomeňte, že například ocílky zvládnou pouze tzv. utahování ostří a je třeba je pravidelně používat. Diamantová ocílka nebo brousek pak samozřejmě umí víc. Doba sice pokročila, ale o své kuchyňské nože se pořád musíte starat. Na tom se nic nemění.