Značky a řady nožů
Filtr produktů od konkrétního výrobce.

Praktické informace
Baví Mě Vařit - nový eshop21.09.2018
Rádi bychom Vás informovali, že KovaneNoze.CZ se staly součástí eshopu se značkovým kuchyňským vybavením - www.bav...
Používáte správné nože? – Část 4 - Bylinky10.02.2016
Používáte správný nůž? - Část 4. Bylinky: krájení , sekání Bylinky jsou úžasné - nejen, že jsou zdra...
Používáte správné nože? – Část 3 - Ryby07.12.2015
Používáte správné nože? – Část 3. ryby: KRÁJENÍ, FILETOVÁNÍ V první dvou dílech jsem se zaměři...
Používáte správné nože? – Část 227.08.2015
Velké kusy: krájení a porcování   V prvním díle našeho seriálu jsme se zaměřili na použit...
Popis kuchařského nože14.07.2015
KUCHAŘSKÝ NŮŽ Při vaření a přípravě jídla je kuchařský nůž Vaším častým a důležitým pomocníke...
Používáte správné nože? – Část 111.07.2015
  Malé kusy: Okrajování, čištění, ořezávání Často se nás zákazníci ptají, proč nabízíme ...
Kuchařské nože Solingen,07.08.2013
Základní charakteristika profesionálních kuchařských nožů Solingen Pro mnoho kuchařů a milovníků gastronomie ...
Tašky a mapy na nože10.07.2013
Uložení nožů je vždy jednou z hlavních otázek údržby těchto nenahraditelných kuchyňských pomocníků. Variant je...
Stojany a lišty na nože10.07.2013
Pro uložení není rozhodně ideální tradiční způsob „všechny nože pohromadě v jednom šuplíku“, díky kterému...
Sady nožů podrobně10.07.2013
Jeden nůž, ať je sebelepší, nemůže pokrýt veškeré potřeby kuchaře laika a už vůbec ne profesionála. Při pří...

Používáte správné nože? – Část 2

Velké kusy: krájení a porcování

 

V prvním díle našeho seriálu jsme se zaměřili na použití malých nožů a dnes se podíváme využití velkých nožů s větší čepelí.

V tomto článku si tedy představíme nože s čepelí o délce alespoň 20 centimetrů. Samozřejmě, že existují i nože s čepelí mnohem delší.
Stejně tak některé malé řezy mohou být udělány velkými noži. Ale pokud hovoříme o velkých řezech je to úplně něco jiného. V tomto případě platí, že čím delší je čepel nože, tím lépe!

Pojďme se tedy blíže podívat na specializované velké nože od Ed. Wüsthof Dreizackwerk Solingen:

Kuchařské nože: O těchto nejpoužívanějších nožích naleznete samostatný článek zde: Popis kuchařského nože.

Nůž na pečivo s dvojitým zoubkovaným ostřím, 23 cm
Klasický nůž na pečivo s dvojitým zoubkovaným ostřím nakrájí přesně a snadno i to nejkřehčí pečivo, jakoby jste krájeli máslo.
Rozdíl mezi dvojitým a běžným zoubkovaným ostřím poznáte na první pokus. Dvojité ostří vyžaduje menší tlak a lépe vede řez, který je pěkně rovný a čistý.
Také zabraňuje sklouznutí čepele. Bez ohledu na to, zda krájíte tvrdou kůrku, nebo nadýchané či křehké pečivo, nůž na pečivo s dvojitým zoubkovaným ostřím zajistí dokonalý a snadný řez.


 

Cukrářské nože, 23 a 26 cm
Ať už potřebujete nakrájet dorty, nebo koláče, křupavé pečivo, nebo chléb - tento nůž s tím vždy poradí.
Zoubkované ostří s výstupky pouze na jedné, venkovní straně (vyduté ostří) dokáže proniknout i do těch nejtvrdších a nejtužších potravin a zachovat rovný a čistý řez.
Nůž s touto délkou a speciálním ostřím využijete navíc i na krájení velkých hlávek zelí, nebo salátu apod. Je to prostě všeuměl Vaší kuchyně!

Nůž na lososa, 29 – 32 cm
Nůž na lososa má velmi dlouhou a pružnou čepel a jak název napovídá, je vhodný zejména na řezání tenkých plátků lososa.
Tento nůž je ideální pokud potřebujete nakrájet plátky z celého kusu lososa. Zaoblená špička nože namísto špičky zabraňuje nechtěnému poškozování vláken při krájení.
Takto můžete snadno a bez větší námahy odstranit z lososa kůži a připravit tenké plátky. Výbrus na čepeli vytváří vzduchové kapsy a zabraňuje přilepení masa na čepel.

Nože na porcování masa / na šunku
Tento nůž s dlouhou čepelí slouží při pečení kusů masa, šunky nebo drůbeže, ať už v syrovém, nebo vařeném stavu.
Lze s ním udělat štíhlé řezy a porcovat pečínku na přesné dávky. Čím delší je nůž, tím snazší je ukrojit tenší plátky.
Nejoblíbenější velikosti jsou 16-23cm.

Nože na porcování masa / na šunku s výbrusem
Díky výbrusu na čepeli nože se při krájení vytvářejí vzduchové polštářky, které zabraňují přilnutí potraviny k čepeli.
Zejména, pokud jde o lepkavé, nebo olejované potraviny, umožňuje tento nůž nakrájet velmi tenké plátky. Vhodný je i pro řezání a sekání ovoce a zeleniny.

Vidličky na maso
Pokud chcete plátek nakrájet, otočit, zvednout, nebo přesunout velký kus pečeného masa, šunky, nebo drůbeže, budete potřebovat stabilní vidličku.
V nabídce jsou vidličky rovné, nebo zakřivené. Zakřivené jsou vhodnější pro otáčení masa, zatímco rovné jsou ideální pro pevné držení masa při krájení.
Nejčastější délky jsou 16, 18 a 20 cm.

Super Slicer, 26 cm
Super Slicer je ideální na velké kusy ovoe, nebo zeliny. Vypouklé zoubkované ostří na vnější straně dokáže proříznout tvrdou slupku, stejně jako měkké ovoce, nebo zeleninu.
Snadno uřízne spodek a vršek ananasu, nebo odstraní stonky artičoků. Výborně poslouží také na krájení masa a šunky - zoubkované ostří zajišťuje čistý řez bez trhání...
 

Yanagiba, 23 cm 
Tento nůž ocení ti, kteří připravují sushi a sashimi. Yanagiba - v překladu list vrby - je ztělesněním tradičního japonského nože.
Použitím speciální řezací techniky (řez je vedený téměř vodorovně k základně), lze velice přesně nakrájet plátky požadované velikosti.
Táhlým pohybem pouze v jednom směru nůž vytváří zcela čistý řez. Jedná se standardní výbavu v kuchyni každého profesionálního japonského kuchaře.

V příštích měsících se můžete těšit na pokračování, které by mělo zahrnovat:

• Malé nože: malé krájecí úkoly

• Velké nože: krájení, porcování
• Ryby: krájení, filetování
• Bylinky: řezání, krájení, sekání
• Malá zelenina
• Velká zelenina
• Bylinky: řezání, krájení, sekání
• Maso a drůbež u kosti
• Kůrky a pevné potraviny
• Různé typy chlebů a pečiva
• Filetování masa a drůbeže, příprava ovoce
• Tvrdé a měkké sýry
• Lepkavé a mazlavé potraviny
• Exotické nože pro speciální přípravu

 

Převzato z blogu www.wuesthof.com 

 

Zobrazení Mobilní / Desktop

Kované nože Solingen | KovaneNoze.cz, © 2018
Kvalitní německé kované nože najdete na eshopu: Kvalitní kované nože - Baví Mě Vařit CZ