Značky a řady nožů
Filtr produktů od konkrétního výrobce.

Praktické informace
Baví Mě Vařit - nový eshop21.09.2018
Rádi bychom Vás informovali, že KovaneNoze.CZ se staly součástí eshopu se značkovým kuchyňským vybavením - www.bav...
Používáte správné nože? – Část 4 - Bylinky10.02.2016
Používáte správný nůž? - Část 4. Bylinky: krájení , sekání Bylinky jsou úžasné - nejen, že jsou zdra...
Používáte správné nože? – Část 3 - Ryby07.12.2015
Používáte správné nože? – Část 3. ryby: KRÁJENÍ, FILETOVÁNÍ V první dvou dílech jsem se zaměři...
Používáte správné nože? – Část 227.08.2015
Velké kusy: krájení a porcování   V prvním díle našeho seriálu jsme se zaměřili na použit...
Popis kuchařského nože14.07.2015
KUCHAŘSKÝ NŮŽ Při vaření a přípravě jídla je kuchařský nůž Vaším častým a důležitým pomocníke...
Používáte správné nože? – Část 111.07.2015
  Malé kusy: Okrajování, čištění, ořezávání Často se nás zákazníci ptají, proč nabízíme ...
Kuchařské nože Solingen,07.08.2013
Základní charakteristika profesionálních kuchařských nožů Solingen Pro mnoho kuchařů a milovníků gastronomie ...
Tašky a mapy na nože10.07.2013
Uložení nožů je vždy jednou z hlavních otázek údržby těchto nenahraditelných kuchyňských pomocníků. Variant je...
Stojany a lišty na nože10.07.2013
Pro uložení není rozhodně ideální tradiční způsob „všechny nože pohromadě v jednom šuplíku“, díky kterému...
Sady nožů podrobně10.07.2013
Jeden nůž, ať je sebelepší, nemůže pokrýt veškeré potřeby kuchaře laika a už vůbec ne profesionála. Při pří...

Používáte správné nože? – Část 1

 

Malé kusy: Okrajování, čištění, ořezávání

Často se nás zákazníci ptají, proč nabízíme tak velké množství tvarů a délek čepelí a zda je opravdu nezbytné všechny tyto nože vlastnit.
Nezbytné to samozřejmě není, ale vaření je hned zábavnější, práce snazší a bezpečnější, když máte na každý úkon nůž, zkonstruovaný speciálně na něj.
Proč tomu tak je a jaké nože k jakým činnostem zvolit, si ukážeme v tomto novém seriálu.

Na první pohled se nože liší především svojí délkou. Většina našich nožů Wüsthof Dreizackwerk Solingen je dodávána s délkou čepele od 7 cm do 36 cm. 
To však automaticky neznamená, že malé nože se používají jen na krájení malých věcí a velké pouze na velké potraviny.
Velké nože se například často používají na krájení malých potravin na plátky, či kostičky.

Dnes se zaměříme na malé nože s délkou čepele do 14 cm.

Všechny malé nože využijeme při krájení a sekání na velice malé kousky.                                                                                        

Pojďme se tedy podívat na tyto specializované malé nože podrobněji:

Nože na loupání

Jedná se o malý a šikovný nůž s krátkou čepelí ve tvaru šavle.
Díky tomu je možné ho při práci otočit a neztratit původní řez.
Tento nůž  je vhodný především na loupání a čištění ovoce a zeleniny.

Díky speciálnímu tvaru čepele je velmi snadné a rychlé odkrojení slupky z potravin,
které mají oblé tvary, například brambory, mango, nebo jablka.
S tímto nožem můžete přesně a bezpečně očistit i vyboulenou kůru zázvoru, nebo stonky artyčoků.

Hladké ostří loupacího nože zajišťuje velmi přesné řezy, a proto je ideální také pro vyřezávání a zdobení ovoce, zeleniny, nebo hub.


 

Nože na špikování

Jedná se o štíhlé nože - jejich 4 ½ palcová verze je často nazývána jako univerzální nůž - a jsou perfektní na krájení cibule, česneku a další zeleniny,
neboť umožňují mimořádně jemný řez.

Štíhlá a rovná čepel je vhodná také na sekání bylinek na jemno, vytváření otvorů v mase na plnění (špikování), nebo na odebírání jader z ovoce.

 

Nůž na zeleninu s rovnou čepelí (popř. s výbrusem)

Tento malý a šikovný nůž je vhodný pro všechny druhy krájení.
Kdykoliv potřebujete nakrájet jablko, mrkev, papriku, nebo jinak zpracovat, či dekorovat další zeleninu, jako okurek, nebo ředkvičky - tento nůž je přesně ten pravý.


Nože s výbrusem vytvářejí při krájení vzduchové kapsy, které zabraňují přilepení potravin k čepeli a krájení je tak snazší a řez plynulejší.


Nakrajovací nůž se zoubky
 

Nakrajovací nůž o délce čepele 14 cm je nůž střední velikosti.
Vroubkované ostří je vhodné na krájení mnoha typů potravin s tvrdším okrajem a v těchto situacích poslouží lépe, než nože uvedené výše.

Ideální je například na krájení tvrdého salámu a klobás, sýra a pečiva, nebo baget - jedná se o perfektní nůž například na přípravu snídaně, nebo svačinky.


Nůž na rajčata

Díky vroubkovanému ostří nože můžete nakrájet zeleninu, jako rajčata nebo lilek a měkké ovoce, (např. broskve, švestky, nebo nektarinky) nakrájet na tenoučké plátky.
Velice vhodný je i na vytváření různých koktejlových dekorací.

Vidlička na špičce pak umožňuje snadno zvednout nakrájené kusy a manipulovat s nimi.




Mnoho "velkých nožů" Wusthof je také dostupných s kratší čepelí.
Je to proto, že někteří lidé (zejména křehčí ženy), se cítí lépe a bezpečněji při práci s noži s kratší čepelí.

V naší nabídce tak například naleznete kuchařské nože s čepelí 12 cm a 14 cm, nebo japonský nůž Santoku s čepelí o délce 14 cm.

Kuchařské nože

Kuchařský nůž je všestranný pomocník pokud jde o krájení masa, ovoce, zeleniny i bylinek.
Široká a zaoblená čepel je ideální pro sekání pomocí "houpací techniky".

S tímto nožem snadno připravíte zeleninu do polévky, ať už budete chtít proužky, nebo kostičky.
Kuchařský nůž je jednoznačně nejdůležitějším nožem v kuchyni!



Santoku

Nůž Santoku je perfektní na krájení potravin na tenké plátky.
Výbrus na čepeli zabezpečuje, aby se měkké, nebo tenké potraviny nelepily na čepel nože.
Šířka nože pak umožňuje snadnou manipulaci s ukrojenou potravinou.

Při krájení vzniká větší prostor mezi prsty a krájecím prkénkem, nůž lze tedy dobře použít i při krájení větších kusů potravin.

 

V příštích měsících se můžete těšit na pokračování, které by mělo zahrnovat:

• Velké nože: krájení, porcování
• Ryby: krájení, filetování
• Bylinky: řezání, krájení, sekání
• Malá zelenina
• Velká zelenina
• Bylinky: řezání, krájení, sekání
• Maso a drůbež u kosti
• Kůrky a pevné potraviny
• Různé typy chlebů a pečiva
• Filetování masa a drůbeže, příprava ovoce
• Tvrdé a měkké sýry
• Lepkavé a mazlavé potraviny
• Exotické nože pro speciální přípravu

Převzato z blogu www.wuesthof.com 

Zobrazení Mobilní / Desktop

Kované nože Solingen | KovaneNoze.cz, © 2018
Kvalitní německé kované nože najdete na eshopu: Kvalitní kované nože - Baví Mě Vařit CZ